0318 240 002

info@starcode.nl

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Starcode ERP vs. Trimergo: wat zijn de verschillen?  

Table Of Content

Jouw maakbedrijf blijft groeien, en je bent toe aan een moderner ERP-systeem. Dat merk je aan koppelingen met andere software die niet goed meer werken. Of omdat je medewerkers om het huidige systeem zijn gaan werken. Maar welk systeem is nu het meest geschikt voor jou? In je zoektocht naar een nieuw systeem stuit je op namen zoals Trimergo en Starcode. Wat zijn de verschillen tussen deze twee systemen? 

Als voormalig implementatieconsultant en oprichter van Starcode begrijp ik deze vraag maar al te goed. Ik heb verschillende implementaties van dichtbij meegemaakt, zowel van Starcode ERP als van Trimergo. En nog steeds spreek ik regelmatig klanten die Trimergo gebruiken of gebruikt hebben. Daardoor weet ik wat beide systemen wel en niet kunnen.  

In dit artikel neem ik je mee in de kenmerken van beide ERP-systemen. Hierbij blijf ik zo objectief mogelijk. Want of je nu voor Starcode kiest of voor Trimergo, uiteindelijk is het belangrijk dat jij de keuze maakt die bij jou past. Je leert voor welk type bedrijf elk systeem het meest geschikt is, welke functionaliteiten ze bieden en welke technologie ze gebruiken. Zo kun jij bepalen welk systeem het beste past bij jouw organisatie.  

Disclaimer: Dit artikel is gebaseerd op de huidige functionaliteit van beide systemen. Gezien de continue ontwikkeling van ERP-software raden we aan om altijd de meest recente informatie bij de leveranciers op te vragen.  

Wanneer is welk ERP voor mij geschikt? 

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Het is een centraal bedrijfssysteem dat al je belangrijke bedrijfsprocessen met elkaar verbindt – van inkoop en voorraad tot productie en verkoop.  

De ERP-markt voor de maakindustrie kent verschillende spelers, elk met hun eigen focus. Naast Trimergo en Starcode zijn er bijvoorbeeld ook Isah, Ridder iQ en Microsoft Dynamics Business Central met specifieke brancheoplossingen. In deze vergelijking focussen we op Trimergo en Starcode ERP omdat beide systemen specifiek zijn ontwikkeld voor middelgrote maakbedrijven.  

Starcode: Groeiende maakbedrijven die flexibiliteit zoeken 

Het platform van Starcode is relatief nieuw op de markt, maar is gebouwd op jaren van praktijkervaring in de maakindustrie. Mijn collega’s en ik kennen de uitdagingen die machinebouwers en productiebedrijven tegenkomen, wat werkt in de praktijk en vooral: wat er beter kan. Die kennis en ervaring vormen het fundament van Starcode ERP. 

Wanneer is Starcode geschikt voor jou?  

  • Je bent een groeiende machinebouwer of productiebedrijf (50-250 medewerkers) 
  • Je zoekt de balans tussen professionalisering en flexibiliteit 
  • Je wil engineeringsdata, productdata en ERP-data in één systeem beheren 

Starcode is een nieuwere partij tussen de gevestigde ERP-spelers. Dat geeft je zowel voor- als nadelen. Benieuwd hiernaar? Lees hier meer over samenwerken met een nieuwere partij als Starcode 

Trimergo: Projectgedreven maakbedrijven 

Trimergo bestaat sinds 2001 en biedt sindsdien ERP-software voor projectmatig werkende bedrijven in de maakindustrie. Sinds 2019 is de ERP-leverancier onderdeel van het overkoepelende ECI Software Solutions. 

Het ERP van Trimergo focust zich met name op:   

  • Maritieme industrie 
  • Bouw & Toelevering 
  • On & Offshore 
  • Speciaal Machinebouw 
  • Constructie 
  • Apparatenbouw 

Trimergo is een logische keuze wanneer je op projectbasis complexe producten maakt. Denk aan de scheepsbouw, waarbij engineering een belangrijke rol speelt. Het is dus bij uitstek een systeem dat Engineering-to-Order (ETO) goed kan ondersteunen.  

Wel heeft het systeem moeite met het combineren van standaardcomponenten en maatwerk. Configure-to-Order (CTO) is een proces waar Trimergo wat meer moeite mee heeft. Dat maakt het systeem minder geschikt als je met deze productiemethode meer wil gaan schalen met je maakbedrijf.  

Hoe werkt het ERP? 

Starcode: ERP, PDM en CPQ in één 

Starcode combineert als één van de weinige leveranciers drie essentiële functies voor de maakindustrie in één geïntegreerd platform: ERP (Enterprise Resource Planning), PDM (Product Data Management) en CPQ (Configure, Price, Quote). Hiermee beheer je het hele proces – van engineering tot productie – vanuit één systeem. Het platform is ontwikkeld met cloud-technologie. Dit betekent dat het vanuit elke locatie en device toegankelijk is.   

Starcode hanteert een geïntegreerde aanpak waarbij artikelbeheer centraal staat. Een belangrijk onderscheid is dat een artikel zowel projectmatig als op voorraad geproduceerd kan worden. Dit geeft meer flexibiliteit in je productieproces. 

Het systeem kent geen onderscheid tussen stuklijsten en artikelen. In plaats daarvan wordt gewerkt met een receptuur-concept. Elk artikel kan een “recept” hebben dat beschrijft hoe het wordt samengesteld. Dit recept kan zowel voor projectproductie als voorraadproductie gebruikt worden. 

PLM en configurator 

De PLM-functionaliteit is volledig geïntegreerd. Dit betekent dat je engineeringdata, inclusief CAD-bestanden en technische documentatie, direct gekoppeld is aan je artikelen. Het systeem ondersteunt versiebeheer en workflows voor het vrijgeven van ontwerpen. 

De configurator is ook onderdeel van het platform. Hiermee kun je: 

  • Productregels opstellen 
  • Varianten beheren 
  • Prijzen dynamisch berekenen 
  • Stuklijsten automatisch genereren 
  • Technische specificaties configureren 

Het moderne interface werkt responsive op alle devices. Dit betekent dat monteurs in het veld ook toegang hebben tot het systeem, gebaseerd op hun rol.  

Trimergo ERP: Speciaal voor projectbedrijven 

Trimergo is gebouwd vanuit een projectmanagement-perspectief. Het systeem is speciaal ontwikkeld om juist die processen te ondersteunen. Per project kun je de materiaal- en capaciteitsplanning inzien. Dit kun je vervolgens organiseren vanuit een overkoepelende portfolioplanning.  

Projectplanning en -beheer 

Alles wat je nodig hebt voor een project – van mensen en machines tot materialen – kun je plannen in één systeem. Hierdoor werk je efficiënter en voorkom je vertragingen. Deze planning vormt de verbindende schakel tussen projectfasen, afdelingen, klanten en toeleveranciers.  

Materiaal- en capaciteitsplanning 

Stuklijsten en materialen koppel je aan de projectplanning. Hiermee zorgt Trimergo ervoor dat benodigde middelen tijdig beschikbaar zijn. Het systeem bewaakt continu de financiële gezondheid van projecten. Alle omzet- en kostencomponenten zijn namelijk aan de planning gekoppeld.  

Integratie met CAD- en PDM-systemen 

Trimergo ondersteunt integraties met CAD- en PDM-systemen. Hierdoor wissel je engineeringsdata eenvoudig uit met het ERP-systeem. Dit bevordert een naadloze overgang van ontwerp naar productie. 

Het ERP biedt vooraadmanagement afgestemd op de behoeften van een projectbedrijf. Dat betekent dat het is ingericht op directe inkoop op projecten. PLM- en configuratiefuncties zijn niet standaard ingebouwd, maar werken met koppelingen met bestaande systemen.   

Trimergo biedt zowel een interface voor desktop als een mobiele app. Op die manier heb je zowel op kantoor als onderweg toegang tot de belangrijkste projectinformatie en ERP-functies.  

Wat zijn de integratiemogelijkheden? 

Je gebruikt verschillende systemen binnen je bedrijf en je wilt dat deze goed met het ERP-systeem kunnen communiceren. Hoe pakken beide leveranciers dit aan bij hun ERP?  

Starcode: Meer doen binnen het platform 

 Met Starcode ERP hoef je minder met losse software te werken. Belangrijke processen zoals Product Lifecycle Management (PLM) en Configure Price Quote (CPQ) vind je namelijk in het platform zelf. Zo beheer je eenvoudiger je productdata.  

Open API-koppelingen 

Starcode biedt een open API, waardoor het mogelijk is om het ERP-systeem te koppelen aan andere software. Een open API koppeling is eigenlijk een soort digitale brug die ervoor zorgt dat verschillende softwaresystemen met elkaar kunnen praten en samenwerken.  

Op die manier slaat Starcode ERP deze bruggen:  

  • CRM-systemen (bijvoorbeeld Salesforce of HubSpot). 
  • Financiële systemen voor boekhouding en facturatie. 
  • MES-software (Manufacturing Execution Systems) voor productieplanning en monitoring. 

Doordat Starcode volledig cloud-based is, zijn integraties met cloudtools zoals Office 365, Google Workspace of data-analysetools (bijv. Power BI) eenvoudig op te zetten. Voor specifieke wensen rond productie, engineering en voorraadbeheer vind je steeds meer integraties. Nieuwe koppelingen kunnen we snel ontwikkelen en laten aansluiten op jouw proces.  

Trimergo: Integraties met bekende systemen  

Trimergo ERP biedt verschillende mogelijkheden voor integraties. Dit maakt het uitwisselen van gegevens eenvoudiger. Dit zijn echter geen open API koppelingen, het moeten bestaande koppelingen zijn die beschikbaar zijn gesteld door ECI. 
 
Denk aan:  

CAD- en PDM-systemen 
Trimergo kan worden gekoppeld aan CAD- (Computer-Aided Design) en PDM- (Product Data Management) systemen. Hiermee integreer je technische tekeningen en productgegevens met het ERP.  Zo ga je makkelijk van ontwerp naar productie.  

Documentverwerking 
Met software zoals ImageCapture kunnen documenten, zoals facturen en pakbonnen, automatisch worden verwerkt en direct in Trimergo worden opgeslagen.  

CRM-systemen 
Integratie met CRM-platforms, zoals HubSpot Marketing Hub Professional maakt het mogelijk om klantgegevens en marketingactiviteiten te synchroniseren met Trimergo.  

PLM-oplossingen 
Integratie met Product Lifecycle Management (PLM)-systemen, zoals PRO.FILE, verbindt ontwerp, engineering en productie met elkaar.  

Op welke technologie is het ERP gebouwd?  

Bij de keuze voor een ERP-systeem is het ook belangrijk om ‘onder de motorkap’ te kijken. De technologie bepaalt in grote mate hoe toekomstbestendig het systeem is. Wat zijn hierin de belangrijkste verschillen? 

Starcode ERP: Gebouwd voor de toekomst 

Starcode ERP werkt volledig via internet, net als moderne apps op je telefoon. Het systeem past zich automatisch aan op het scherm waarmee je werkt en kan eenvoudig informatie uitwisselen met andere systemen die je gebruikt. Dit noem je ook wel cloud-native en mobile responsive.   

 Daarnaast is het gebouwd op het Thinkwise-platform. Op dit platform kunnen sneller applicaties gebouwd worden omdat je weinig code nodig hebt om te programmeren (low-code). Dit heeft als voordeel dat Starcode sneller integraties kan bouwen op basis van jouw behoeften.  

Trimergo: Van oorsprong traditioneel, steeds moderner 

Van oorsprong is Trimergo een client-server applicatie. Dat betekent dat je de software installeert op je eigen server en computer. Dit heeft als voordeel dat je niet afhankelijk bent van internetverbinding. Maar het nadeel is dat je beperkte toegang hebt vanaf externe locaties.  

Inmiddels heeft Trimergo steeds meer cloud-gerelateerde functies. Er is ondersteuning voor webservices en met de mobiele app heb je overal toegang tot je data. Zo beweegt ook Trimergo mee met de technologische ontwikkelingen op de markt. Samenvattend begon Trimergo dus met een traditionele technologie, maar combineren zij dit met steeds meer moderne elementen.  

Wat is de doorontwikkeling van het ERP? 

Het ERP-landschap verandert razendsnel. Voor leveranciers zoals Trimergo en Starcode is het dus belangrijk om bij te blijven. Hoe pakken zij de doorontwikkeling van het ERP aan?  

Starcode: Inzet op AI en machine learning  

Starcode ERP zet in op nieuwe technologische mogelijkheden zoals AI en machine learning. Het platform is volop in ontwikkeling en bouwt aan een sterke geïntegreerde oplossing voor ERP, PLM en CPQ in één.   

Door de manier waarop data wordt geclassificeerd en gestructureerd, biedt het platform mogelijkheden voor:  

  • Voorspellende analyses voor inkoop en productie  
  • Slimme productconfiguratie   
  • Automatische herkenning van vergelijkbare onderdelen  
  • MS O365 integratie met o.a. Outlook, Teams, Sharepoint, inclusief volledig geïntegreerd document management. 
  • Product data en product lifecycle beheer. 

Trimergo: Continue doorontwikkeling voor projectbedrijven 

Trimergo wordt continu doorontwikkeld om aan de veranderende behoeften van projectgestuurde bedrijven te voldoen. Denk aan:   

  • Regelmatige updates. Trimergo brengt regelmatig nieuwe versies en updates uit van hun nieuwe software. Bij elke updates worden er nieuwe functionaliteiten toegevoegd en verbeteringen doorgevoerd. 
  • Integratie met andere systemen. Er zijn steeds meer koppelingen en integraties beschikbaar met andere relevante systemen. Denk aan CAD-software zoals SOLIDWORKS. Ook is er een document scan oplossing zoals image capture.  
  • Mobiele toegang. De mobiele toegang is onlangs verbeterd door het lanceren van een mobiele app.  

Samengevat: welk ERP moet ik kiezen?

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen Starcode ERP en Trimergo. De keuze voor één van beide partijen hangt sterk af van je specifieke situatie. Ben je een pure projectorganisatie die weinig behoefte heeft aan voorraadmanagement? Dan is Trimergo mogelijk een logischere keuze. Het systeem is specifiek ingericht voor projectmatige productie en is wat minder flexibel voor andere bedrijfsprocessen. 

Wil je echter flexibel kunnen schakelen tussen project- en voorraadproductie en heb je behoefte aan geïntegreerde PLM- en configuratiefuncties? Dan past Starcode ERP wellicht beter bij jouw behoeften. Het moderne platform biedt meer mogelijkheden voor data-analyse en toekomstige innovaties. Dit kan ook van pas zijn als je van oorsprong een projectgedreven bedrijf bent die nu meer flexibiliteit zoekt en meer naar modulair werken toe wil gaan.  

Beide systemen hebben hun sterke punten, maar ze bedienen verschillende type organisaties met verschillende behoeften. Wil je meer weten over de specifieke mogelijkheden van beide systemen? Dan raden we je aan om bij beide partijen contact op te nemen. Met een oriëntatiegesprek of een demo kom je erachter welke partij het beste aansluit bij jouw behoeften.  

Starcode ERPTrimergo
Doelgroep• Groeiende maakbedrijven (50-250 medewerkers)
• Bedrijven die balans zoeken tussen professionalisering en flexibiliteit
• Geschikt voor zowel project- als voorraadproductie
• Projectgedreven maakbedrijven
• Maritieme industrie
• Bouw & Toelevering
• On & Offshore
• Speciaal Machinebouw
• Constructie
• Apparatenbouw
Kernfunctionaliteit• Geïntegreerd platform met ERP, PDM en CPQ
• Flexibel artikelbeheer (project- en voorraadproductie)
• Receptuur-concept i.p.v. traditionele stuklijsten
• Geïntegreerde PLM-functionaliteit
• Ingebouwde productconfigurator
• Sterke focus op projectmanagement
• Materiaal- en capaciteitsplanning
• Projectportfolioplanning
• Financiële projectbewaking
• Stuklijstbeheer gekoppeld aan projectplanning
Technologie• Volledig cloud-native
• Mobile responsive
• Gebouwd op Thinkwise-platform (low-code)
• Modern interface voor alle devices
• Traditionele client-server applicatie
• Groeiende cloud-functionaliteit
• Mobiele app beschikbaar
• Ondersteuning voor webservices
Integratiemogelijkheden• Open API-koppelingen
• Native integratie met cloud-tools
• Flexibel in ontwikkeling nieuwe koppelingen
• Minder externe koppelingen nodig door all-in-one aanpak
• Vooraf gedefinieerde koppelingen via ECI
• Integratie met CAD/PDM-systemen
• Documentverwerking via ImageCapture
• Koppelingen met CRM en PLM-systemen
Toekomstige ontwikkeling• Focus op AI en machine learning
• Voorspellende analyses
• Slimme productconfiguratie
• MS O365 integratie
• Doorontwikkeling geïntegreerd platform
• Regelmatige updates
• Uitbreiding beschikbare integraties
• Verbeterde mobiele toegang
• Focus op projectgestuurde functionaliteit

Lees ook: