Als productiebedrijf in de maakindustrie sta je voor een grote uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je efficiënt produceert terwijl je tegelijkertijd flexibel blijft voor je klanten? Elke dag neem je beslissingen over planning en prioriteiten die uiteindelijk bepalen of je bedrijf succesvol draait.
Het klinkt zo simpel: je wilt weten wanneer een product af kan zijn, en welke consequenties het heeft als je iets verschuift in de planning. Toch loop je steeds tegen dezelfde muur aan als veel andere maakbedrijven. Die frustratie? Die kennen we maar al te goed.
Een uitlopende order, een steeds wisselende planning, of het ontbreken van een goed overzicht over je productiecapaciteit… het maakt het runnen van je maakbedrijf een stuk lastiger. Je capaciteitsplanning zou juist houvast moeten bieden, maar vaak roept het alleen maar meer vragen op.
Bij Starcode spreken we dagelijks met productiebedrijven over hun uitdagingen. In dit artikel ontdek je de vier grootste problemen die we tegenkomen bij capaciteitsplanning en hoe je deze kunt oplossen. Want met een goede planning krijg je niet alleen grip op je bedrijf, maar ook de rust en het vertrouwen dat je nodig hebt.
1. Je planning is verspreid over meerdere systemen
Engineering, inkoop en productie. Iedereen werkt in eigen planningssystemen, bijvoorbeeld in Teams of in losse Excel-bestanden. En schuift er iets in een order? Dan zie je onmogelijk wat dit betekent voor je totale projectplanning.
Hoe los ik dit op?
- Breng in kaart welke planningssystemen jouw maakbedrijf gebruikt.
- Onderzoek welke informatie tussen afdelingen gedeeld moet worden.
- Bekijk de mogelijkheden om deze systemen te verbinden of te vervangen door één centrale oplossing.
De planningsmodule in Starcode ERP verbindt alle belangrijke informatie tussen afdelingen. Plan op verschillende niveaus – van project tot afdeling. Zo zie je direct wat er speelt binnen alle projecten en speel je razendsnel in op veranderingen.
2. Je hebt geen zicht op verschuivingen
Maakbedrijven zijn continu in beweging. Klanten bellen om orders te vervroegen, er komen spoedopdrachten binnen, en materialen kunnen te laat binnenkomen.
Moet je een order naar voren halen? Dit heeft direct gevolgen voor je andere orders. Maar hoe krijg je écht overzicht over deze gevolgen? Veel maakbedrijven nemen beslissingen over prioriteiten zonder te weten wat dit betekent voor de rest van hun planning.
Hoe los ik dit op?
Een planningsmodule ingebouwd in een Enterprise Resource Planning (ERP) helpt hierbij. Deze geeft je het complete beeld van alle factoren die je nodig hebt in de planning. Denk aan inkoop, voorraad en personeelsbezetting.
Verschuif je een order? Dan krijg je direct te zien wat de gevolgen zijn op andere afdelingen. Je ontdekt bijvoorbeeld welke orders vertraging oplopen als je die ene spoedorder prioriteit geeft. En waar de bottlenecks zitten in de capaciteit. Dit geeft je meer inzicht in wat je eerst moet doen.
In Starcode ERP zie je bij elke verschuiving direct welke materialen kritisch worden en waar knelpunten ontstaan. De software toont je precies welke orders geraakt worden en geeft automatisch suggesties hoe je dit kunt oplossen.
3. Je haalt de deadlines vaker niet dan wel
Sommige projecten voelen als een rij dominostenen die maar niet willen vallen. Inkoop wacht op engineering voor de complete stuklijsten. Ondertussen kan productie niet beginnen. En als klap op de vuurpijl is het altijd maar haasten om de Factory Acceptance Test (FAT) te halen. Het blijft lastig om de precieze deadline te bepalen. Maar waar ligt dat aan?
Hoe los je dit op?
Het is frustrerend als je keer op keer je deadlines niet haalt. Er zijn verschillende manieren om efficiënter te werken en de kans om je deadlines te halen te vergroten.
Reken terug vanuit de SAT en houd een buffer aan
Bij de Site Acceptance Test (SAT) wordt de machine getest bij jouw klant. Die deadline wil je absoluut halen. Het is daarom handig om vanuit deze datum terug te rekenen.
Trek de installatietijd en de verzendtijd van deze datum af. Bouw ook een buffer in voor onvoorziene zaken. Die datum wordt de Factory Acceptance Test (FAT) – waarbij je de machine in jouw eigen fabriek test.
Werk efficiënter met Critical Pad Method (CPM)
Vaak is het al mogelijk om te starten met de volgende stap als de vorige niet 100% is afgerond. Hoe zit dat? Stel: Engineering ontwerpt een artikel dat bestaat uit standaardonderdelen en maatwerk. De standaardonderdelen zijn long lead items met een langere levertijd. Engineering geeft deze producten alvast vrij voor inkoop. Ondertussen gaan zij verder met het ontwerpen van het maatwerk.
Dit noem je ook wel Kritische Pad Planning of Critical Pad Method (CPM):
- Bepaal wat de langste reeks afhankelijke taken is in een project.
- Bereken de kortste tijd waarin het project klaar moet zijn
- Taken op het kritische pad hebben geen speling. Loopt één taak uit? Dan loopt het hele project uit.
Vergelijk het met het bouwen van een huis. Daarin zitten ook taken die afhankelijk zijn van elkaar. Bijvoorbeeld:
Taak | Duur (dagen) | Afhankelijk van |
---|---|---|
1. Fundering gieten | 10 | Geen |
2. Muren opzetten | 15 | Fundering |
3. Dak plaatsen | 10 | Muren |
4. Elektriciteit installeren | 5 | Muren |
5. Binnenmuren schilderen | 7 | Dak, Elektriciteit |
6. Vloeren leggen | 5 | Schilderwerk |
7. Oplevering | 1 | Vloeren |
Tel je alle dagen bij elkaar op? Dan kom je op het kritische pad. In dit voorbeeld is dat 48 dagen. Start je een dag later met elektriciteit aanleggen? Dan heeft dat geen impact op je kritische pad. Gelijktijdig wordt het dak namelijk geplaatst. Maar een vertraging in de fundering heeft impact op álle werkzaamheden die daarna komen.
4. Je weet niet hoelang het duurt om een product te maken
Veel maakbedrijven beginnen met capaciteitsplanning zonder goed zicht te hebben op hun werkelijke capaciteit. Dan maak je aannames over productietijden zonder dat je die baseert op harde feiten.
Je denkt misschien dat je precies weet hoeveel uur je team nodig heeft om een bepaald product te maken. Maar is dat ook echt zo? Zonder concrete metingen bouw je je hele planning op drijfzand, en dat leidt vaak tot planningen die al vanaf dag één niet kloppen.
Het gevolg? Je plant orders in die gewoon niet op tijd af kunnen zijn. Voor je het weet loop je constant achter de feiten aan. Het wordt een vicieuze cirkel: planning maken, planning klopt niet, orders doorschuiven.. en uiteindelijk ben je meer bezig met brandjes blussen dan met produceren.
Hoe los ik dit op?
Begin met het meten en registreren van de werkelijke productietijden. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is echt de basis. Pas dan bouw je de planning op feiten, en niet op aannames.
Start bijvoorbeeld met het bijhouden van start- of eindtijden van het hele productieproces. Of houd elke stap bij, bijvoorbeeld het frezen van een plaat. Die data helpt je in de toekomst om steeds scherpere voorspellingen te maken hoeveel tijd het kost om een bewerkingsstap uit te voeren. Met die informatie maak je vervolgens planningen die beter kloppen.
Tip: Verwerk de bewerkingstijden in je stuklijsten. Op die manieren heb je naast de materialen een completer beeld van wat er nodig is om iets te produceren. Ook maakt dit het makkelijker om deze data in de toekomst te gaan gebruiken.
Maak je eerste stappen naar een betere capaciteitsplanning
Een planning die werkt is ook haalbaar voor jouw maakbedrijf. Pak het aan met de juiste tools en aanpak. Begin met een solide basis door je deadlines realistisch te plannen en bewerkingstijden nauwkeurig te meten. Goede software helpt je vervolgens om verschuivingen inzichtelijk te maken. Zo zet je de eerste stappen naar een betrouwbaardere planning.
Herken je de frustatie van een planning die steeds verandert, deadlines die niet gehaald worden en beslissingen die genomen worden zonder volledig inzicht? Je bent niet de enige. Veel maakbedrijven worstelen dagelijks met deze problemen. Dit leidt tot inefficiëntie, stress en uiteindelijk lagere winstmarges.
Wij bij Starcode zien deze uitdagingen dagelijks bij onze klanten in de maakindustrie. Met onze geïntegreerde ERP-oplossing hebben we al honderden maakbedrijven geholpen om grip te krijgen op hun capaciteitsplanning en productieprocessen.
Benieuwd wat een betere capaciteitsplanning voor jouw werkvloer betekent? Hoe het je helpt om niet alleen vandaag, maar ook morgen de juiste keuzes te maken? Plan een vrijblijvende demonstratie in waarin je ziet hoe onze ERP-oplossing jouw specifieke planningsuitdagingen aanpakt en je helpt slimmer te produceren.