0318 240 002

info@starcode.nl

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Web Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Logo Design

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

Web Development

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

White Labeling

Your content goes here. Edit or remove this text inline.

VIEW ALL SERVICES 

Wat is de impact van het uitfaseren van NAV

In de loop der jaren zijn veel nieuwe versies uitgekomen van Microsoft Navision. Dat is niet het probleem geweest, maar deze technische verbetering bracht niet altijd zakelijke verbetering. Daarom werd overstappen naar de nieuwste versie uitgesteld. De ervaring heeft geleerd dat van uitstel ook afstel komt. Met als gevolg dat overstappen na een lange periode van uitstellen de technologische vernieuwing nóg veel moeilijker maakt.

Het volledig ontbreken van ondersteuning voor Microsoft Navision 2016 betekent dat er geen aanpassingen meer gedaan worden als het problemen geeft in samenwerking met nieuwe versies van het besturingssysteem. Als het systeem het niet meer doet, dan repareert Microsoft het niet meer. Dit houdt in dat er in eerste instantie geen probleem is. Totdat er iets fout gaat. Dan is de ramp compleet. Oftewel: Het blijven gebruiken van Microsoft Navision 2009 is een tikkende tijdbom.

Bedenk dat al je data in een systeem staat dat over 2 jaar niet meer meegaat met de laatste beveiligingsupdates etc. Voor veel organisaties is dit een reëel probleem.

1 De geschiedenis van Microsoft Dynamics NAV 2016

Ooit Navision, uiteindelijk overgenomen door Microsoft. Het alom bekende ERP systeem van Microsoft. Gebruikt door vele organisaties in verschillende branches.

Navision, ontwikkeld door een Deens bedrijf in de jaren 80, werd later wereldwijd gebruikt. In 2002 kocht Microsoft dit bedrijf en voegde Navision toe aan zijn Microsoft Business Solutions, samen met andere producten. Na enkele updates werd Navision hernoemd naar Microsoft Dynamics NAV. Vanaf 2013 ondersteunt het alleen nog SQL-databases.

ERP-software, zoals Microsoft Dynamics NAV, is ontworpen om de complexiteit van diverse bedrijfsprocessen zoals financiën, voorraadbeheer, opslag, verkoop, inkoop en productie binnen een bedrijf te beheren.

Als kleiner bedrijf kan je zaken als deze nog wel af met Excel, maar naarmate de organisatie groeit is het raadzaam een ERP pakket te gebruiken.

1.1 Onderdeel van een reeks

NAV 16 is maar een van de velen pakketten die Microsoft heeft uitgebracht.

Microsoft heeft een reeks ERP-producten ontwikkeld en geëvolueerd de afgelopen jaren. Hier is een concreet overzicht van deze producten:

  • Navision (later Microsoft Dynamics NAV): Begon in de jaren 80 als een product van het Deense bedrijf Navision A/S. Na de overname door Microsoft, evolueerde het naar Dynamics NAV, een veelzijdig ERP-systeem voor middelgrote bedrijven, met functies voor financiën, supply chain management, en meer.
  • Axapta (later Microsoft Dynamics AX): Dit product was oorspronkelijk gericht op grotere organisaties en bood uitgebreide functionaliteiten voor productie en distributie. Na diverse updates werd het omgedoopt tot Dynamics AX.
  • Great Plains (later Microsoft Dynamics GP): Oorspronkelijk een zelfstandig product dat zich richtte op financiële beheeroplossingen voor kleine tot middelgrote bedrijven. Het werd geïntegreerd in de Microsoft-productlijn als Dynamics GP.
  • Solomon (later Microsoft Dynamics SL): Focuste zich voornamelijk op project gebaseerde bedrijven, zoals bouw- en professionele dienstverlening, en transformeerde naar Dynamics SL met geavanceerde projectmanagement- en accountingfunctionaliteiten.

Deze producten zijn uiteindelijk geconsolideerd onder Microsoft Dynamics 365, een cloud-gebaseerde suite die alle ERP- en CRM-functionaliteiten combineert om organisaties te helpen bij het beheren van hun bedrijfsprocessen met geavanceerde analytics en integratiecapaciteiten. Dynamics 365 omvat meerdere applicaties die specifiek gericht zijn op verschillende bedrijfsbehoeften, zoals Dynamics 365 Finance, Dynamics 365 Supply Chain Management, en Dynamics 365 Sales, die allemaal samenwerken om een uitgebreid en geïntegreerd systeem te vormen.


Navision

Microsoft Dynamics NAV, oorspronkelijk bekend als Navision, heeft verschillende versies doorlopen sinds het in de jaren 80 werd ontwikkeld. Hier is een lijst van de belangrijkste versies tot aan de overgang naar Microsoft Dynamics 365:

  1. Navision Financials
    Een van de eerste versies die wereldwijd populair werd.
  2. Navision Attain
    Geïntroduceerd eind jaren ’90, een belangrijke update die nieuwe functionaliteiten toevoegde.
  3. Microsoft Business Solutions-Navision
    Na de overname door Microsoft werd de naam veranderd, en de software kreeg meer integratie met andere Microsoft-producten.
  4. Microsoft Dynamics NAV 2009
    Introduceerde de RoleTailored Client, een belangrijke wijziging in de gebruikersinterface die de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid verbeterde.
  5. Microsoft Dynamics NAV 2013
    Deze versie bood verbeterde functionaliteiten, waaronder een volledige verschuiving naar SQL voor databeheer, wat de prestaties aanzienlijk verbeterde.
  6. Microsoft Dynamics NAV 2015
    Voegde functies toe zoals tabletclient en verbeterde integratie met Microsoft Excel en Office 365.
  7. Microsoft Dynamics NAV 2016
    Introduceerde functies zoals het werken met Azure SQL en cloudservices, elektronische facturatie en verbeterde mobiele functionaliteiten.
  8. Microsoft Dynamics NAV 2017
    Voegde functies toe voor een betere integratie met CRM en verbeterde functionaliteit voor het verwerken van betalingen en reconciliatie.
  9. Microsoft Dynamics NAV 2018
    De laatste versie onder de NAV-aanduiding, die verdere verbeteringen bood in de gebruikersinterface en functionaliteit.

2 Wat gebeurt er met de ondersteuning?

Er zijn nog best wel wat organisaties die nog oudere versies van het ERP pakket van Microsoft gebruiken. Het lijkt erg mooi dat al deze pakketten zijn verwerkt in een cloud systeem. Dat is het ook, maar de overgang kan je niet in een simpele stap maken. Veel organisaties hebben jarenlang maatwerk ontwikkeld om zo de applicatie helemaal in te richten volgens hun proces. Dat is een uitdaging bij iedere update, maar al helemaal naar de cloud versie van Microsoft Dynamics 365.

Microsoft zelf schrijft duidelijk op haar website over de verschillende ondersteuningen. Hieronder is dit voor NAV 16 beschreven.

De ondersteuningstypes van Microsoft:

  • Basisondersteuning
  • Verlengde/ uitgebreide ondersteuning
  • Uitgebreide beveiligingsupdates – SU-programma (Extended Security Update)

Voor Dynamics NAV 2016 betekend dit vanaf mei ’24 nog twee jaar tot de verlengde/uitgebreide ondersteuning vervalt. In bovenstaande tabel lijkt er nog een extra mogelijkheid: “Buiten het einde van ondersteuning” Dit uitgebreide beveiligingsupdate-programma is echter niet beschikbaar voor Microsoft Dynamics NAV producten. Zie ook website Microsoft. Dit betekent dat er na 14 april 2026 ook geen beveiligingsupdates meer beschikbaar zijn. Ook betaalde ondersteuning is niet beschikbaar. Dit is enkel in combinatie met een uitgebreid beveiligingsprogramma.

Wat kan een Microsoft Partner betekenen.

2.1 Wat betekent het einde van de ondersteuning nu echt.

Geen beveiligingsupdates

Na 10 jaar ondersteuning is het echt klaar. Microsoft zal geen moeite meer doen om jouw NAV omgeving veilig te houden. En dat kan je al lang weten. Beveiligingsupdates zijn essentiële softwarepatches die ontworpen zijn om kwetsbaarheden in een systeem te verhelpen die door hackers geëxploiteerd kunnen worden. Deze updates beschermen tegen nieuwe virussen, malware en andere cyberdreigingen die de veiligheid van de gegevens en de integriteit van het systeem kunnen compromitteren.

Als beveiligingsupdates niet meer worden geleverd, zoals het geval is wanneer de ondersteuning voor een softwareproduct eindigt, wordt het systeem kwetsbaar voor nieuwe en bestaande bedreigingen. Cybercriminelen zoeken actief naar systemen zonder de nieuwste beveiligingsmaatregelen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, bedrijfsgegevens te stelen, of zelfs het hele systeem te saboteren.

Geen bugfixes

Bugfixes zijn correcties voor fouten die in software worden ontdekt na de release. Ze zijn essentieel voor het oplossen van problemen die de functionaliteit en prestaties van de software kunnen beïnvloeden. Zonder deze fixes, zoals het geval zal zijn met Navision 16 na het einde van de ondersteuningsperiode, kunnen bestaande problemen in de software onopgelost blijven. Dit resulteert in:

• Frequente crashes: De software kan instabiel worden en vaker vastlopen.
• Verminderde functionaliteit: Sommige functies kunnen minder betrouwbaar werken of geheel onbruikbaar worden.
• Gebruikersonvrede: Fouten in de software kunnen leiden tot irritatie bij de gebruikers.
• Hogere kosten: Het gebrek aan fixes vereist mogelijk tijdelijke oplossingen of extra middelen om met de fouten om te gaan.

Geen garanties voor besturingssystemen

Microsoft draait nu waarschijnlijk op een versie van MS Windows. Als deze versie verandert kan Microsoft geen garanties geven dat dit blijft werken. Dit volgt ook uit het Statement van Microsoft zelf:

“Wat gebeurt er als een platformupdate, zoals een nieuwe versie van Microsoft Windows, nieuwe functionaliteit of gegevenstypen introduceert die nooit werden ondersteund in de oorspronkelijke release van een momenteel ondersteund product?
Microsoft kan niet garanderen dat een nieuwe functie die exclusief in de nieuwe versie van het platform wordt geïntroduceerd, in de oudere versie zal worden ondersteund. Als er bijvoorbeeld een nieuwe versie van Microsoft Windows wordt uitgebracht, zou de eerdere versie van Dynamics CRM de installatie op het nieuwe besturingssysteem niet noodzakelijk hoeven te ondersteunen.”

https://learn.microsoft.com/nl-nl/lifecycle/faq/dynamics#is-inschrijving-voor-een-serviceplan-vereist-zodat-klanten-rechten-hebben-op-productupdates-en-servicepacks-

Risico op Datalekken, hackers & cyberaanvallen

Datalekken: Dit zijn incidenten waarbij vertrouwelijke, gevoelige of beschermde informatie onbedoeld wordt blootgesteld, gestolen of gebruikt door een individu die niet geautoriseerd is om deze informatie te zien. Datalekken kunnen zowel per ongeluk gebeuren als het gevolg zijn van opzettelijke aanvallen.

Hackers: Hackers kunnen systemen binnendringen door kwetsbaarheden in de software te exploiteren. Zij kunnen zich toegang verschaffen tot gevoelige gegevens, deze stelen of zelfs manipuleren.

Cyberaanvallen: Dit zijn kwaadaardige pogingen om digitale systemen, netwerken of gegevens te beschadigen, te verstoren of toegang te verkrijgen. Cyberaanvallen kunnen diverse vormen aannemen, waaronder het installeren van malware, het uitvoeren van een Denial of Service-aanval (DoS), of het gebruiken van ransomware om gegevens te versleutelen en losgeld te eisen.

Risico op hoge kosten
Het gebruik van een verouderd ERP zoals Navision heeft een aantal grote gevolgen voor jouw bedrijf. Denk aan het sneller crashen en vastlopen van jouw systeem, cyberaanvallen, hoge kosten en ontevreden medewerkers. En uiteindelijk zul je achterlopen op jouw concurrenten en zal jouw positie in de markt verslechteren.

3 Wat als we voorlopig gewoon nog NAV 16 gebruiken?

Dat kan nog prima voorlopig. Maar probeer voor het einde van de lifecycle echt een alternatief te vinden. We spreken regelmatig bedrijven in end-of-life situaties. Wat we vaak horen is dat het huidige softwaresysteem belangrijk is voor de business, al jaren soepel werkt en waarom zou je iets vervangen dat nog betrouwbaar werkt? Tot het moment dat er serieus iets misgaat. Wanneer je dan nog op zoek moet naar nieuwe software, ben je echt te laat.

Niet naleven van wettelijke vereisten is geen optie meer. GDPR, PCI, SOX of HIPAA zijn bekende voorbeelden en ze vereisen allemaal dat gebruikte technologieën door de aanbieder worden ondersteund.

3.1 Maar wij hebben eigenlijk alleen de GDPR wet en deze wijzigt nagenoeg niet toch?

Nee dat klopt. Zoals het nu lijkt zit deze wet goed verwerkt in NAV 2016. Bekijk ook deze blog van Microsoft. Maar wat als het wel gebeurt. Dat zit je ineens met een probleem. Nu weten we ook dat er ook dan niet direct problemen zijn. Maar zoals eerder beschreven, software die verouderd is, niet meer wordt voorzien van beveiligingsupdates is dus ook veel aantrekkelijker voor cyberaanvallen, hackers en datadieven. Voor je het weet zijn een van deze zaken de realiteit. En dan maakt het ineens wel uit dat je software niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Autorijden zonder verzekering, slechte remmen, slechte banden of met alcohol op gaat vaak goed, maar als het mis gaat, gaat het ook goed mis.

3.2 Maar updaten naar nieuw systeem gaat veel kosten hoe weet ik dat ik daar waarde voor terug krijg?

Wij durven te stellen dat Legacy software nog veel meer gaat kosten. Legacy software kan aanzienlijke verborgen kosten met zich meebrengen die de innovatie en productiviteit van een bedrijf negatief beïnvloeden. Hier zijn enkele kritieke aspecten:

Hogere kosten voor innovatie en verloren productiviteit
Oudere software kan traag zijn of vaak uitvallen, wat direct de productiviteit en winstgevendheid schaadt. Zelfs als een legacy applicatie op zich stabiel lijkt, kan de verouderde, monolithische structuur invloed hebben op andere systemen binnen de organisatie, waardoor de algehele productiviteit daalt. Bovendien vereist het onderhoud van verouderde systemen vaak aanzienlijk meer tijd van engineers, wat ten koste gaat van de innovatiekracht van het bedrijf.

Kostbare downtime
Verouderde systemen kunnen ook leiden tot dure downtime. Een voorbeeld is de luchthaven van Orly die, door het gebruik van verouderde Windows 3.1 software, urenlang geen vliegverkeer kon afhandelen, wat enorme kosten met zich meebracht.

Gebruiksvriendelijkheid en mobiele toegankelijkheid
Legacy applicaties bieden vaak een slechte gebruikerservaring en zijn meestal niet geoptimaliseerd voor mobiele gebruikers. Dit kan leiden tot een daling van mobiele transacties en gemiste inkomsten.

Flexibiliteit op locatie
Veel oudere software kan niet op afstand worden benaderd, wat een uitdaging vormt voor het moderne, flexibele werken. Dit kan de productiviteit belemmeren en reiskosten verhogen.

Kosten van training nieuwe medewerkers
Nieuwe medewerkers opleiden in het gebruik van verouderde software is tijdrovend en kan een indicatie zijn van een weerstand tegen verandering binnen de organisatie.


4 Wat zijn de opties voor organisaties?

4.1 Werk met een (Microsoft)partner

Er kan na ondersteuning van Microsoft nog verdere ondersteuning worden ingekocht via een Microsoft Partner. Dit is echter enkel het kopen van tijd. Kritieke problemen kunnen worden verholpen, maar uiteindelijk zal als het goed is iedere partner aanraden om over te stappen naar een nieuwe versie.

4.2 Stap over naar Microsoft Dynamics 365

Een logische stap is de stap naar het nieuwe, Cloud gebaseerde systeem van Microsoft. Dynamics 365. Er zijn al veel organisaties overgestapt naar het nieuwe systeem van Microsoft. Deze biedt veel voordelen ten opzichte van de ouderwetse software.

Voordelen

Uw Bedrijf in de Cloud
Microsoft heeft zich de afgelopen jaren sterk gericht op clouddiensten met Microsoft Azure Business Central, die bedrijfsgegevens host op veilige, toegankelijke servers. Deze transitie naar de cloud maakt wereldwijde toegang vanaf elk apparaat mogelijk, wat de samenwerking en het mobiele beheer van bedrijven verbetert.

Totale Integratie met Microsoft Tools
Door over te stappen naar Business Central profiteert u van naadloze integratie met Microsoft’s geavanceerde tools zoals Power BI, Power App en Microsoft Flow, wat zorgt voor uitgebreid beheer van bedrijfsprocessen en verbeterde business intelligence.

Automatische Updates
Dynamics 365 Business Central maakt updates eenvoudiger dankzij cloudtechnologie, wat zorgt voor minder onderhoud en kostenbesparing. De software wordt automatisch bijgewerkt, waardoor u altijd de nieuwste functies heeft zonder extra inspanning.

Aanpasbaarheid en Schaalbaarheid
De software biedt uitgebreide personalisatiemogelijkheden, waardoor elk bedrijf de interface en functies kan aanpassen aan hun specifieke behoeften. Dit vergroot de autonomie in het beheer van het platform en maakt het makkelijker om bedrijfsspecifieke applicaties te integreren.

Nieuw Licentiesysteem
Business Central introduceert een vereenvoudigd licentiesysteem met twee gebruikerstypen: Full users en Additional users. Dit systeem is ontworpen om te voldoen aan de verschillende rollen binnen een bedrijf, waarbij extra gebruikers tegen lagere kosten worden aangeboden.


Uitdagingen

Succeedit schrijft een goede blog over uitdagingen. Lees deze helemaal

Hier de belangrijkste punten:

  1. Een grondige analyse voorafgaand aan een upgrade is essentieel. Het is cruciaal om te controleren of de huidige ERP-configuratie nog past bij de bedrijfsprocessen, om te voorkomen dat je later vastloopt met verouderde systemen.
  2. Geloof niet in een snelle en gemakkelijke upgrade van NAV naar Business Central. Een simpele technische overgang is zelden genoeg. Het is belangrijk om vooruitgang te boeken en te profiteren van de nieuwe mogelijkheden die het systeem biedt.
  3. Business Central vereist afscheid van traditioneel maatwerk en omarmt extensies en apps voor aanpassingen. Het bouwen van klantspecifieke oplossingen kan kostbaar zijn en veel onderhoud vergen.
  4. Om aan specifieke behoeften te voldoen, biedt Microsoft’s AppSource een scala aan bewezen oplossingen. Het is raadzaam om deze te overwegen en te bespreken met de implementatiepartner.
  5. Vermijd vendor lock-in door contractueel vast te leggen dat je kunt stoppen met een samenwerking als deze niet aan de verwachtingen voldoet. Zorg ervoor dat apps van AppSource door verschillende partners kunnen worden ondersteund om flexibiliteit te behouden.

4.3 Vervang de systemen met andere systemen

Het kan zo zijn dat Navision maar voor een deel wordt gebruikt. Andere functies worden door andere softwarepakketten overgenomen. Soms is een deel van de functies al overgenomen. Hierdoor is het een logische stap om ook het laatste gedeelte van wat er is overgebleven in NAV 16 over te hevelen naar een andere applicatie die toekomstbestendig is. Dit kan Microsoft Dynamics 356 zijn, maar is kostentechnisch misschien niet het beste. Ook functioneel is er maar weinig verandert aan het softwareplatform. Een update die met name vanuit technische redenen nodig was is niet bevordelijk voor nieuwe functionaliteiten waar je als organisatie daadwerkelijk beter je proces mee kan ondersteunen.

Je zult het gehele systeem moeten aanschaffen om vervolgens maar een klein deel te gebruiken. Dit terwijl er veel andere systemen zijn die uitermate geschikt zijn voor de functionaliteit die momenteel in navision zitten.

Het vervangen van systemen met andere oplossingen kan een strategische zet zijn, vooral wanneer bepaalde functies al elders zijn overgenomen en slechts een resterend deel van Navision wordt gebruikt. Als er al een deel van de functionaliteit al elders is ondergebracht, ligt het voor de hand om ook het resterende deel van NAV 16 over te brengen naar een applicatie die beter aansluit bij toekomstige behoeften. Hoewel Microsoft Dynamics 365 een optie is, kan het kostenaspect een belemmering vormen, vooral omdat de functionele veranderingen minimaal zijn en de update voornamelijk technisch van aard was. Dit betekent dat de upgrade weinig toegevoegde waarde biedt in termen van ondersteuning voor nieuwe functionaliteiten die de bedrijfsprocessen daadwerkelijk kunnen verbeteren.

Het aanschaffen van het volledige systeem om slechts een klein deel ervan te gebruiken, is niet kostenefficiënt, vooral gezien het bestaan van alternatieve systemen die specifiek zijn ontworpen voor de functionaliteit die momenteel in Navision aanwezig is. Door over te stappen naar een oplossing die beter aansluit bij de behoeften van de organisatie, kan niet alleen kosten besparen, maar ook profiteren van verbeterde functionaliteiten, efficiëntere bedrijfsprocessen en een verhoogde concurrentiepositie in de markt. 

Bronnen
https://www.erpoverzicht.nl/erp-software/microsoft/wat-zijn-de-gevolgen-van-het-einde-van-microsoft-navision

https://learn.microsoft.com/nl-nl/lifecycle/products/dynamics-nav-2016

https://learn.microsoft.com/nl-nl/lifecycle/policies/fixed

https://blisss.nl/wat-is-microsoft-dynamics-navision-nou-eigenlijk

https://www.linkedin.com/pulse/microsoft-ending-support-some-versions-dynamics-nav-what-does–1c

https://community.dynamics.com/blogs/post/?postid=90bcd6a1-dbfb-404f-b221-e08d49a85dd7

https://learn.microsoft.com/nl-nl/lifecycle/products/dynamics-nav-2016

Tags:

Lees ook:

Webinar CTO & PLM

Webinar CTO & PLM

Maak je producten of werk je aan projecten? Zie je jezelf als een Mammoet of meer als IKEA? Deze vragen zijn cruciaal...