De maakindustrie is bij uitstek een branche die altijd bezig is met innovatie. Internationaal gezien doet de Nederlandse maakindustrie het goed. Met name als het gaat over kennisintensieve oplossingen. Een van de belangrijkste vragen in de huidige groeimarkt voor de industrie is het vinden van voldoende medewerkers.
Een oplossing voor deze uitdaging is intelligente proces automatisering. Intelligente automatisering door middel van RPA (Robotic Process Automation) houdt in dat je menselijke taken nabootst door software robots. Deze software robots werken nauwkeurig, efficiënter en 24/7 door!
De meeste maakindustrie bedrijven maken gebruik van een breed applicatielandschap. Voor productontwikkeling wordt gebruik gemaakt van CAD applicaties, en voor het beheren van de lifecycle van producten wordt gebruik gemaakt van PLM systemen. Verkoop maakt gebruik van een CRM systeem, en de productie en inkoop worden aangestuurd vanuit een ERP applicatie.
Bespaar tijd en kosten met RPA
Ieder maakindustrie bedrijf weet echter ook dat het doorvoeren van wijzigingen, configuraties en revisies, veel tijd kost en vaak voor fouten en (onnodige) kosten zorgt in de productie.
Een wijziging moet in meerdere systemen worden doorgevoerd, en vaak ook op verschillende posities. Bijvoorbeeld in de stuklijst in CAD, PLM en ERP. Verkoop moet weten dat een bepaald product vervangen gaat worden door een ander product, en service wil weten welke onderdelen compatible met een vorige versie.
Het up-to-date houden van deze informatie kost veel tijd. Tijd die vaak beter besteed kan worden door o.a. engineers, inkopers te laten ontwikkelen en inkopen.
“RPA takes the robot out of the human”
RPA biedt hiervoor een uitstekende oplossing! Het is vaak een uitdaging om bijvoorbeeld CAD, PLM en productiesystemen op de gewenste manier te koppelen met een ERP applicatie. Als er al een goede integratie of koppeling is, moet deze bij elke update getest en aangepast worden. Dat is met RPA niet zo! Omdat een software robot de handelingen van een gebruiker kan na-boosten, maakt het niet uit met welk PDM, ERP of CAD systeem een bedrijf werkt.
De robot kan op bijvoorbeeld een statusverandering van een onderdeel reageren. Als een engineer een onderdeel ‘released’ kan de robot verschillende eigenschappen (zoals gewicht, afmetingen, materiaal, inkoop en artikelnummer etc) overnemen uit de CAD of PLM applicatie, en invoeren in de ERP of CRM applicatie. De robot kan op basis vooraf gedefinieerde regels en processtappen bijvoorbeeld ook stuklijsten aanpassen of inkooporders aanmaken en verwerken op basis van de in ERP gedefinieerde behoefte regels.
Een ander voordeel van het automatiseren van deze processen met RPA is dat het gefaseerd uitgevoerd kan worden. Weinig bedrijven zullen het risico en de tijd willen nemen om alles in 1 keer te veranderen. Door in stappen te automatiseren, is het eenvoudiger om eventuele issues op te lossen, en zien medewerkers ook direct resultaat. Dat verhoogt de adoptiegraad van een automatiseringsoplossing.
De ROI van een RPA bot ligt gemiddeld op 6-9 maanden! Naast een forse besparing die snel terugverdient is, zijn er nog meer voordelen:
- Alle gegevens behoeven maar 1 keer ergens ingevoerd te worden. Geen saai en repeterend werk meer dus, maar ook geen fouten!
- Alle gegevens in alle systemen zijn altijd actueel. Een robot doet gewoon wat hij moet doen. vergeet niets, neemt geen pauzes, en is nooit afgeleid.
- 30% tijdswinst voor engineers, werkvoorbereiders en inkopers. Tijd die besteed kan worden aan nieuwe ontwikkelingen, meer productie, en betere inkopen.
- Automatiseer je wijzigingsbeheer, revisiemanagement en configuraties en voorkom (dure) fouten bij inkoop, productie en service door altijd actuele data.
- Volledig en actueel Inzicht in materiaalverbruik, uren en uitbesteed werk. Een robot kan meer doen dan alleen gegevens overzetten. Hij kan met machine learning ook forecasts berekenen, en zorgen voor een volledige en complete voorcalculatie.